Δραστηριότητα 6: Έκφραση και Καταστολή των Προκαταλήψεων

Σύνοψη και μαθησιακοί στόχοι: Στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τις δικές τους προκαταλήψεις. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας οι συμμετέχοντες θα αναγνωρίσουν, ίσως και να εκλογικεύσουν, και να δικαιολογήσουν τις δικές τους προκαταλήψεις έναντι ορισμένων ομάδων. Η ευαισθητοποίηση εκ μέρους μας είναι επίσης σημαντική υπό την έννοια και το πλαίσιο της μικρο-επιθετικότητας, ιδίως οι πεποιθήσεις βάσει των οποίων υποστηρίζουμε τη δική μας δικαιολογημένη αιτιολόγηση για τη μη αποδοχή των άλλων. Όπου είναι απαραίτητο να γίνει σαφής διάκριση μεταξύ της δράσης άλλου ατόμου (με την οποία ενδεχομένως να διαφωνούμε) και των προσωπικών μας μηνυμάτων και των αποκλειστικώς τιμωρητικών μηνυμάτων.

Διάρκεια: 60 λεπτά

Αριθμός ατόμων: Εξυπηρετεί οποιοδήποτε μέγεθος ομάδας, αλλά οι μικρότερες ομάδες των έξι έως οκτώ ατόμων είναι ιδανικές. 

Υλικά: Φυλλάδια και στυλό

Μέθοδος: Συζήτηση, αναστοχασμός

Οδηγίες: Η παρούσα δραστηριότητα λειτουργεί καλύτερα εάν ολοκληρωθεί σε δύο συνεδρίες τάξης. Στην πρώτη συνεδρία οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν τον κατάλογο μέτρησης και κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δύο συμμετέχοντες συζητούν τα ευρήματά τους.

Ομάδα-στόχος: Εκκινητές