Téma 5 Škodlivý dopad mikroagresie

Doteraz sme vysvetlili všeobecnú definíciu mikroagresie a ilustrovali ju na niekoľkých príkladoch. To ukázalo, že mikroagresia je niečo z každodenného života a často je veľmi jemná, bez úmyslu ublížiť. Vzhľadom na to, je mikroagresia naozaj taká škodlivá? Ak sú poznámky alebo činy nenápadné a nie je nimi zamýšľané ublíženie, prečo by to mal byť taký veľký problém? Nereagujeme na to prehnane?

Problémom mikroagresie je, že nikdy nie sú osamotené. Mikroagresia je neustála, pokračujúca a kumulatívna skúsenosť. V tomto anglickom YouTube videu (URL: https://www.youtube.com/watch?v=hDd3bzA7450) sa uvádza pozoruhodné porovnanie medzi mikroagresiou a uštipnutím komárom:

Ak jeden človek dostane každý rok jeden štípanec od komára, nikto ho nebude ľutovať. Je to jednoducho súčasť života. Ak však určitá skupina ľudí neustále dostáva viacero uštipnutí komárom každý deň každého roka svojho života, stáva sa to problémom. Problémom sa stáva preto, lebo tie uštipnutia majú takú početnú prítomnosť v živote, že sa nedajú ignorovať. Určite by sme išli hľadať riešenia alebo spôsoby, ako tomu zabrániť.

To isté platí pre mikroagresiu. Ak človek raz za rok dostane poznámku založenú na predsudku o skupine, ku ktorej patrí, pravdepodobne ju ľahko ignoruje a nebude mať veľký vplyv na jeho život. Mikroagresia však opisuje situáciu, keď určitá skupina ľudí neustále dostáva rovnaké druhy poznámok založených na rovnakých predsudkoch. V tomto prípade sa kumulatívny účinok všetkých týchto poznámok stáva problémom, ktorému by sme sa mali snažiť predchádzať.