Stap 1: Introductie

De facilitator bespreekt het doel van de training, stelt spelregels op en legt de oefening uit. 

Een voorbeeld inleiding

Deze training nodigt je uit om met zelfcompassie en emotionele afstand na te denken over reactief gedrag in situaties waarin je onbedoeld een micro-agressie hebt gepleegd. Het doel van deze reflectie is u hulpmiddelen aan te reiken om uw ervaring te verwerken en u te leren in de toekomst op een niet-defensieve, proactieve manier te reageren.

Voordat we beginnen, wil ik enkele basisregels opstellen, zodat we allemaal een open en productieve dialoog met elkaar kunnen voeren waarin iedereen zich gesteund en gerespecteerd voelt. 

  1. Hou je aandacht bij jezelf. We zijn hier dan wel met een groep, maar deze training is voor jou. Keer naar binnen en sta jezelf toe om in het moment te zijn.
  2. Als iemand anders spreekt, luister dan actief. Je hoeft niet op iemand anders te reageren. Iedereen is op zijn eigen reis.
  3. De begeleider zal reageren op onproductief en respectloos gedrag of opmerkingen.

Heeft u een suggestie voor aanvullende regels die een open en productieve discussie kunnen bevorderen? 

Eerst nemen we een paar minuten om wat ademhalingsoefeningen te doen om onze hartslag te verlagen en ons lichaam te ontspannen, zodat we de oefening vanuit een open en rustige geest kunnen benaderen. Daarna zal ik wat dieper ingaan op micro-agressie en defensief gedrag uit eigen ervaring. Ten slotte neem je deel aan een dagboekoefening en sluiten we de training af met een groepsgesprek.