Stap 2: Body Scans

De begeleider legt uit wat een bodyscan is, speelt vervolgens deze video op YouTube af (in het Engels), zoekt een equivalent in hun taal, of voert de bodyscan zelf uit (15 minuten). 

Als iemand doof of slechthorend is, zorg dan voor visuele dia’s van de gekozen bodyscan zodat iedereen het kan volgen. 

Voorbeeld: 

Wie hier is bekend met bodyscans of heeft er al eens een geprobeerd?  

Een bodyscan-meditatie is een onderdeel van het Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programma van Jon Kabat-Zinn. Bij een bodyscan beweeg je met je geest systematisch en doelgericht je aandacht door je hele lichaam. Je besteedt aandacht aan alle verschillende sensaties die door je lichaam stromen, zonder oordeel, en observeert en leert je lichaam kennen en begrijpen.

Hoe meer je oefent, hoe uitgeruster je wordt en hoe gemakkelijker het zal zijn om op te merken wat er in je lichaam gebeurt. Waarom is dit handig? Het lichaam spreekt en als je niet weet wat het je vertelt, kun je ook niet handelen. Plotselinge hoofdpijn, angst in je buik, de behoefte om naar het toilet te gaan omdat je nerveus bent, warmte in je borst, spanning in je schouders… dit is je lichaam dat tegen je praat. Ben jij afgestemd op je lichaam?

Je lichaam beter begrijpen betekent dat je jezelf beter begrijpt. Je leert naar je behoeften te luisteren, op je intuïtie te vertrouwen en hebt een manier om jezelf te kalmeren en te helen. Dit alles zal je helpen wanneer er negatieve ervaringen optreden, zoals micro-agressies.

Laten we eens een bodyscan-meditatie uitproberen. Als je op enig moment te veel ongemak ervaart, in paniek raakt of bang wordt, blijf dan bij je adem totdat je je beter voelt. Als het je nog steeds te veel wordt, probeer dan je ogen te openen, kijk de kamer rond om je te oriënteren, kijk naar iets dat je troost of rust geeft.

Oké, klaar? Ga comfortabel zitten, sluit je ogen en haal diep adem.