Stap 3: Visualisatie

Stel jezelf voor op het punt voordat je enige sensatie van onaangename gevoelens opmerkt. Zie jezelf als volledig ontspannen, kalm en op je gemak, zelfs wetende dat je te maken krijgt met iets wat in het verleden gevoelens van ongemak en angst heeft veroorzaakt.

Stel jezelf nu voor – of je avatar – terwijl je die situatie binnenkomt terwijl je nog steeds volledig op je gemak en ontspannen bent. Let op de mensen, de objecten in de ruimte, (kamer, ruimte, omgeving), de bezienswaardigheden en geluiden om je heen. Misschien merk je zelfs de specifieke geuren op die in de ruimte aanwezig zijn. Het is belangrijk dat je jezelf mentaal ziet als succesvol en op je gemak in je visualisatie.

Als je op enig moment een gevoel van onaangename gevoelens (bijv. angst, …) ervaart, herinner jezelf er dan aan dat het je visualisatie is. Je kunt altijd de actie bevriezen, de visualisatie achteruit draaien en teruggaan naar het punt waarop je je weer veilig en kalm voelt. Begin dan opnieuw met het repeteren of afspelen van de visualisatie. Blijf verbonden met je kalmerende ademhaling terwijl je de repetitie doorloopt.

Na het voltooien van de repetitie, oefen opnieuw en opnieuw. Je kunt jezelf altijd voorstellen als steeds zelfverzekerder en ontspannen, wat je flexibeler maakt en je helpt voorbereiden op onvoorspelbare gebeurtenissen die zich kunnen voordoen terwijl je in de “echte” tijd bent.