Stap 1: Introductie

De facilitator verdeelt de groep in kleinere groepen van 4, die rond een tafel zitten of in een cirkel tegenover elkaar, ver genoeg van elkaar verwijderd zodat ze niet worden afgeleid door omliggende discussies. Vervolgens stelt de facilitator de grondregels voor de training vast, legt uit wat een micro-agressie is, informeert de deelnemers over het doel van deze training en geeft vervolgens instructies over de oefening.

Een voorbeeld van een introductie: Voordat we beginnen, wil ik graag wat grondregels vaststellen, zodat we allemaal open en productieve dialogen met elkaar kunnen voeren, waarbij iedereen zich ondersteund en gerespecteerd voelt.
Be reflective. Consider the impact of your words and how they might affect your peers.

  1. Wees reflectief. Denk na over de impact van je woorden en hoe ze je mededeelnemers kunnen beïnvloeden.
  2. Geef elkaar de beurt, laat iedereen de gelegenheid krijgen om te spreken en probeer anderen niet te onderbreken.
  3. Uit meningsverschillen op een respectvolle manier (val de persoon niet aan, bespreek de ideeën).

Heeft u een suggestie voor aanvullende regels die een open en productieve discussie kunnen bevorderen?

Stel je voor dat je over straat loopt en ineens een klap in je gezicht krijgt. Of je nu eerder iets hebt gedaan om dat uit te lokken of helemaal niet, dat is overduidelijk agressief gedrag, toch? Dit soort agressie is gemakkelijk te herkennen en te veroordelen. Mensen om je heen zullen geschokt zijn, bang worden of proberen in te grijpen. In elk geval is degene die je slaat de agressor en ben jij het slachtoffer. Denk nu eens aan het volgende: je loopt over straat en terwijl je voorbij loopt, grijpen mensen plotseling naar hun tas of controleren ze of hun telefoon nog in hun zak zit. We zouden dat waarschijnlijk niet zo gemakkelijk en snel als agressie bestempelen, zoals het eerdere voorbeeld. Mensen om je heen, en misschien zelfs de mensen die het zelf doen, merken het misschien niet eens op. Toch kan dit net als het eerdere voorbeeld worden geclassificeerd als een vorm van agressief gedrag, dat we micro-agressie noemen. Vandaag is het doel van deze training om je te helpen micro-agressies te herkennen en te benadrukken dat de intentie van iemands woorden niet noodzakelijk overlapt met de interpretatie en impact van die woorden, vooral wanneer ze worden uitgesproken tegenover gemarginaliseerde groepen.

In de hand-out vind je veelgebruikte zinnen in de samenleving die ook micro-agressies zijn. Bespreek elke zin binnen je groep en schrijf vervolgens op wat de zin zou kunnen betekenen. Wat is de verborgen vooringenomenheid van de spreker onder die woorden? Schrijf ook op wat het effect van die woorden is op de luisteraar.