Stap 3: Introductie

De facilitator stelt basisregels en richtlijnen op voor het spel met de lijsten met privileges en een stapel papier in de buurt. 

Voorbeeld:

Voordat we beginnen, wil ik graag wat basisregels opstellen, zodat we allemaal in staat zijn om in open en productieve dialoog met elkaar te communiceren waarbij iedereen zich ondersteund en gerespecteerd voelt.

  1. Wees reflectief. Overweeg de impact van je woorden en hoe deze je collega’s kunnen beïnvloeden.
  2. Geef elkaar de beurt, laat iedereen spreken en probeer anderen niet te onderbreken.
  3. Uit meningsverschillen op een respectvolle manier (val de persoon niet aan, bespreek de ideeën). Heeft u suggesties voor extra regels die open en productieve discussies kunnen bevorderen?

Nu naar de oefening: Hier is een lijst met privileges, voor dit doel heeft u geen van deze privileges. We hebben u van al deze privileges ontdaan en u als groep moet ze terugkopen van ons. Elke privilege kost €100. Ik kom zo meteen naar u toe om deze lijst met privileges uit te delen en een bedrag aan elke groep te geven. Dat is het bedrag dat jullie als groep moeten uitgeven om privileges terug te kopen. Ik geef jullie 15 minuten om de privileges te bespreken en te beslissen welke privileges jullie willen kopen. Daarna komen we terug naar de volledige groep en bespreken we het na.