Onderwerp 2 Hoe ermee om te gaan

Er zijn twee factoren waarmee je rekening moet houden bij het omgaan met micro-agressie: je doel en je rol. Je doel verwijst naar het soort oplossing waar je naar opzoek bent. Het doel kan zijn om de situatie te onderbreken, iemand te onderwijzen of woede en/of frustratie te uiten. Je rol gaat over de relatie tussen jou, de agressor en de omstanders. Werknemers kunnen zich bijvoorbeeld meer bedreigd voelen bij het confronteren van een werkgever dan bij het confronteren van een collega (Byrd, 2018).

Byrd (2018) benoemt verschillende strategieën voor hoe te reageren:

  1. Doe een beroep op iemands waarden: ‘ik heb je altijd gezien als een ruimdenkend persoon die dat soort dingen niet zou zeggen’.  Proberen een beroep te doen op iemands waarden als eerlijkheid en gelijkwaardigheid kan tegenstrijdig voelen met hoe iemand net heeft gehandeld. Door de pleger echter te wijzen op deze waarde, stel je iemand op de hoogte van het verschil in waarden en handelen en kunnen ze hun handelen misschien veranderen.
  2. Druk je gevoelens uit: deze benadering moedigt de pleger aan om een anders perspectief aan te nemen en empathisch te zijn, waardoor stereotypering en ontkenning van discriminatie worden verminderd.
  3. Laat de pleger zichzelf uitleggen: ‘wat doelde je daarmee?’ Door om meer informatie te vragen, kan je inconsistenties en vooroordelen aan het licht brengen.
  4. Leef mee met het onderliggende gevoel: door met empathie naar de situatie te kijken, kun je de pleger helpen de waarden van jou te zien als vergelijkbaar als die van de pleger zelf. Het kan ook gevoelens van bedreiging/defensiviteit verminderen en leidt tot meer bereidheid om schuld toe te geven.
  5. Geef informatie: informeer de pleger of bied een ander perspectief aan.
  6. Gebruik humor: dit vermindert de defensiviteit
  7. Betrek anderen: als niemand reageert op bevooroordeelde opmerkingen, wordt de norm gesteld dat dat oké is. Confrontatie stelt de norm dat het niet oké is.
  8. Nonverbaal reageren: Ook een blik of zucht kan indruk maken op de ander.

(Byrd, 2018).

In het algemeen is het goed om voor jezelf te bepalen hoeveel je bereid bent te investeren in het aanpakken van micro-agressie. Druk jezelf uit op een manier die jouw bezorgdheid over het probleem erkent. Sta jezelf toe te voelen wat je voelt. Elke emotie is legitiem en zou een rol moeten spelen bij de beslissing of, hoe en wanneer te reageren. Als je ervoor kiest om tegen micro-agressie te strijden, wees dan bereid om de pleger van micro-agressie te ontwapenen. Leg uit dat het gesprek misschien ongemakkelijk voor hen wordt, maar dat wat diegene net zo ongemakkelijk voor jou was. Nodig degene uit om samen te kijken naar wat er is gebeurd en samen tot de kern van het probleem te komen.