Onderwerp 1 De definitie van micro-agressie

Waar sommige vormen van agressie -zoals geslagen worden- duidelijk en herkenbaar zijn, zijn andere vormen van agressie -zoals micro-agressie- veel subtieler en daarom ook moeilijker te herkennen. Tegelijkertijd is de impact van micro-agressie net zo echt en schadelijk als andere vormen van agressie. Zoals de term al omschrijft, is het agressiviteit in op een subtiele (‘kleine’) manier.

In het onderzoeksgebied van micro-agressie worden verschillende definities genoemd, maar alle definities benoemen ten minste de volgende drie kernmerken:

I.Alledaagse, terloopse en/of subtiele opmerkingen, vragen, handelingen of omgevingsfactoren

II.Die pijnlijk zijn omdat ze betrekking hebben op iemands (vrijwillige of onvrijwillige) onderdeel zijn van een groep die wordt gediscrimineerd of onderwerp is van stereotyperingen

III.Vaak -maar niet altijd- zonder kwade bedoelingen

Het eerste aspect (I) heeft betrekking op de vorm die micro-agressies kunnen aannemen (hoe ziet het eruit?). Hierover meer in paragraaf 1.2.2

Het tweede aspect (II) leg uit wie slachtoffer is van micro-agressies. Hierover meer in paragraaf 1.2.3

Het derde en laatste aspect (III), vertelt ons meer over degene die micro-agressief is/handelt. Wie of wat is micro-agressief en waarom? Hierover meer in paragraaf 1.2.4.