Hoofdstuk 1: Wat is micro-agressie?

Doelen van dit hoofdstuk

Stel je voor, je loopt op straat en plotseling slaat iemand je in je gezicht.  Of je nu daarvoor iets hebt gedaan dat die klap in je gezicht mogelijk heeft veroorzaakt of niet, je bent in ieder geval slachtoffer van geweld en agressie, toch? Deze vorm van agressie is meestal gemakkelijk te herkennen en ook gemakkelijk te veroordelen. De mensen om je heen zullen waarschijnlijk schrikken, bang worden of proberen in te grijpen. Hoe dan ook, de persoon die jou slaat is de dader, en jij bent het slachtoffer.

Stel je nu eens voor, je loopt op straat en op het moment dat je iemand passeert, grijpt die persoon een handtas steviger was of checkt of de portemonnee of telefoon nog in de broekzak zitten. Deze situatie zullen de meeste mensen niet direct agressie of geweld noemen. Of in ieder geval niet zo gemakkelijk als het voorbeeld hierboven. De mensen om je heen, misschien zelfs degene die het doet, hebben waarschijnlijk niet eens door dat het gebeurt. En toch, net als het voorbeeld hierboven, kun je ook dit agressie noemen. Het is een voorbeeld van micro-agressie.

Niet iedereen kent het begrip micro-agressie, laat staan dat iedereen het direct herkent als het gebeurt. Tegelijkertijd, is micro-agressie altijd en overal in ons dagelijks leven aanwezig, of je er nu slachtoffer van bent, zelf micro-agressief handelt, of beide. Het doel van dit hoofdstuk om te begrijpen wat micro-agressie precies inhoudt, hoe je het kunt herkennen en uit te leggen waarom het schadelijk is.