Βήμα 1: Εισαγωγή

Ο συντονιστής εξηγεί στους συμμετέχοντες ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε έχουν τεράστια επιρροή – όταν βάζουμε ταμπέλες στον εαυτό μας, σε άλλους ανθρώπους ή καταστάσεις, αποδίδοντάς τους μια λέξη, τις διορθώνουμε. Και σε κάποιον βαθμό διορθώνουμε την απάντησή μας και σε αυτά.

Παράδειγμα 1: Εάν αποκαλείτε μια νέα κατάσταση «πρόβλημα», τότε καθορίζεται η στάση σας σε αυτήν, από όσα άλλα «προβλήματα» έχετε συναντήσει. Η στάση σας μπορεί κάλλιστα να είναι πολύ αρνητική, εάν είχατε μόνο κακές εμπειρίες στην αντιμετώπιση προβλημάτων.

Παράδειγμα 2: Εάν, ωστόσο, το αποκαλέσετε «πρόκληση» και είχατε μερικές προκλητικές εμπειρίες που ήταν και θετικές και ευχάριστες, τότε θα είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τη νέα κατάσταση με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Ο συντονιστής εξηγεί στους συμμετέχοντες ότι η αλλαγή των λέξεων που χρησιμοποιούμε μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τη θετική ή «πιο φωτεινή» πλευρά, παρά την αρνητική ή «πιο σκοτεινή» πλευρά. Είναι μια ευκαιρία να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ανταποκριθεί με πιο θετικό τρόπο όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολα συναισθήματα, ανθρώπους ή καταστάσεις.

Η ακόλουθη δραστηριότητα θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν την αξία αυτής της τεχνικής για τον εαυτό τους.