Βήμα 1: Εισαγωγή

Η αυτοεξέλιξη είναι μια διαδικασία εξέτασης των ελλείψεων ή των αδυναμιών σας και εντοπισμού τομέων που θα μπορούσατε να ενισχύσετε.

Όταν μαθαίνετε κάτι καινούργιο για τον εαυτό σας, μπορείτε να αισθάνεστε ενθουσιασμένοι γιατί είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσετε καλύτερα πώς αυτή η νέα γνώση εκδηλώνεται στη ζωή σας. Μπορεί να εκτιμάτε το να μαθαίνετε νέα πράγματα για τους άλλους και τον κόσμο, γιατί σας βοηθά να εξελιχθείτε σε καλύτερο άνθρωπο. Αυτή η εξέλιξη ενισχύει φυσικά την ανθεκτικότητά σας.

Όσο περισσότερο μπορείτε να εμπιστευτείτε την ικανότητά σας να μεγαλώνετε και να αλλάζετε, τόσο περισσότερο μπορείτε να εμπιστεύεστε την ικανότητά σας να ανακάμπτετε από τα προβλήματα.

Μπορεί επίσης να νιώσετε κάποια νευρικότητα ή πόνο που σχετίζεται με την αυτοεξέλιξη, όπως, «Ω, δεν ήξερα ότι έπρεπε να αναπτυχθώ προς αυτήν την κατεύθυνση».

Επί παραδείγματι, όταν ο σύντροφός σας, σας λέει: «Μπορείς να αφήσεις το τηλέφωνο κάτω και να με ακούσεις;», μπορεί να αισθανθείτε «Ναι, φυσικά γλυκιέ/γλυκιά μου» ή ίσως «Τα θαλάσσωσα σε κάτι;».

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον θετικό εσωτερικό διάλογο για να αναρωτηθείτε πώς θα μπορούσατε να εξελιχθείτε περισσότερο στο να δίνετε προσοχή – και/ή να αφήσετε κάτω το τηλέφωνό σας.

Ενδεχομένως να έχετε την αρχική συναισθηματική αντίδραση «ωπ!» ή να είστε σε άμυνα, αλλά μπορείτε να συντομεύσετε το διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή που θα παρατηρήσετε αυτό το συναίσθημα και να θυμάστε ότι ανατροφοδότηση σαν αυτή είναι μια πρόσκληση για ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να αποφασίσετε εάν θέλετε να εξελιχθείτε ή όχι.