Βήμα 3: Επεξήγηση

Ο συντονιστής εξηγεί τι σημαίνει RAIN και πώς κατανέμεται η εκπαίδευση: η πρώτη εξάσκηση αφορά εσάς, η δεύτερη και η τρίτη άσκηση αφορούν εσάς και τους άλλους (5 λεπτά).      

Παράδειγμα:  

Ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας το βιώνουμε στην αυτόματη λειτουργία, δεν είμαστε ενεργά παρόντες όταν κάνουμε τα πράγματα που κάνουμε, αντίθετα βρισκόμαστε σε έκσταση. Επί παραδείγματι: κλειδώνω την πόρτα μου και μετά οδηγώ στη δουλειά μου, ξέρω ακριβώς πώς να φτάσω εκεί, δεν χρειάζεται να σκέφτομαι όλα τα βήματα, απλώς το κάνω. Ή χαζεύω στο κινητό μου και συνειδητοποιώ ξαφνικά ότι πέρασε μία ώρα. Ή περπατώ σε ένα κατάστημα και ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι συγκρίνω το σώμα μου με κάθε [άλλο άτομο του φύλου μου] που βλέπω. Αυτό δεν είναι συνειδητό ούτε αντιληπτό. Αυτό είναι να ζω τη ζωή με το να διακατέχομαι από τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου, να αντιδρώ σε εμπειρίες, ακόμα και να αποσυνδέομαι. Ο διαλογισμός RAIN είναι ένα εύκολο στη μνήμη εργαλείο για την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας και της συμπόνιας, ώστε να μπορείτε να ζήσετε τη ζωή σας με περισσότερη ευαισθητοποίηση και ευγένεια, για τον εαυτό σας και το περιβάλλον σας.

Επομένως, τι είναι το RAIN; Είναι ένα αρκτικόλεξο που μπορούμε να θυμόμαστε με ευκολία: 

  • Αναγνωρίστε τι συμβαίνει (Recognize)
  • Επιτρέψτε στην εμπειρία να υπάρχει χωρίς να κρίνετε (Allow)
  • Διερευνήστε με ενδιαφέρον και προσοχή (Investigate)
  • Φροντίστε με συμπόνια (Nurture)

Αρχικά θα εξασκήσουμε το RAIN στον εαυτό μας και θα ακολουθήσουν ασκήσεις ώστε να διαπιστώσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τους άλλους ανθρώπους με αγάπη στην καρδιά μας. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο ή και τρομακτικό, αλλά σας ζητώ να έχετε ανοιχτό μυαλό. Εν τέλει, δεν έχετε να χάσετε τίποτε, αλλά έχετε να κερδίσετε πολλά.