Βήμα 2: Σάρωση του Σώματος

Ο συντονιστής εξηγεί τι είναι η σάρωση σώματος και, εν συνεχεία, αναπαράγει αυτό το βίντεο στο YouTube (στα Αγγλικά), βρίσκει ένα αντίστοιχο στη γλώσσα των συμμετεχόντων ή πραγματοποιεί ο ίδιος τη σάρωση σώματος (15 λεπτά).  

Εάν κάποιος είναι κωφός ή βαρήκοος, παρακαλείσθε να παρέχετε οπτικές διαφάνειες της επιλεγμένης σάρωσης σώματος, ώστε να μπορούν όλοι να την ακολουθήσουν.  

Παράδειγμα 

Ποιος από εσάς είναι εξοικειωμένος/η με τη σάρωση του σώματος ή την έχει δοκιμάσει στο παρελθόν;

Ο διαλογισμός με σάρωση του σώματος είναι μια συνιστώσα του προγράμματος μείωσης του άγχους με βάση την ενσυνειδητότητα (MBSR) που δημιουργήθηκε από τον Jon Kabat-Zinn. Όταν εκτελείτε μια σάρωση του σώματος, μετακινείτε συστηματικά και σκόπιμα την προσοχή σας σε ολόκληρο το σώμα σας με το μυαλό σας. Δίνετε προσοχή σε όλες τις διαφορετικές αισθήσεις που διατρέχουν το σώμα σας χωρίς κρίση, απλώς παρατηρώντας, γνωρίζοντας και κατανοώντας το σώμα σας.

Όσο περισσότερο εξασκείστε, τόσο περισσότερο εφοδιάζεστε και τόσο πιο εύκολο θα είναι να παρατηρήσετε τι συμβαίνει μέσα στο σώμα σας. Γιατί είναι αυτό χρήσιμο; Το σώμα μιλάει και εάν δεν ξέρετε τι σας λέει τότε δεν μπορείτε να ενεργήσετε ανάλογα. Ένας ξαφνικός πονοκέφαλος, πόνος στο στομάχι, ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα επειδή είστε νευρικοί, ζεστασιά στο στήθος σας, ένταση στους ώμους σας… αυτό είναι το σώμα σας που σας μιλάει. Είστε συντονισμένοι με το σώμα σας;

Η καλύτερη κατανόηση του σώματός σας σημαίνει ότι καταλαβαίνετε καλύτερα τον εαυτό σας. Μαθαίνετε να ακούτε τις ανάγκες σας, να εμπιστεύεστε τη διαίσθησή σας και να έχετε έναν τρόπο να ηρεμείτε και να θεραπεύετε τον εαυτό σας. Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν όταν παρουσιάζονται αρνητικές εμπειρίες, όπως συμβάντα μικρο-επιθετικότητας.

Ας δοκιμάσουμε έναν διαλογισμό με σάρωση του σώματος. Εάν, σε οποιοδήποτε σημείο, αισθανθείτε υπερβολική δυσφορία, πανικοβληθείτε ή φοβηθείτε, παραμείνετε στην αναπνοή σας έως ότου αισθανθείτε καλύτερα. Εάν αισθάνεστε ότι τη διαδικασία είναι υπερβολική για εσάς, δοκιμάστε να ανοίξετε τα μάτια σας, να κοιτάξετε γύρω στην αίθουσα για να προσανατολιστείτε, να κοιτάξετε κάτι που σας ανακουφίζει ή σας ηρεμεί.

Λοιπόν, είστε έτοιμοι; Καθίστε αναπαυτικά, κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μια βαθιά ανάσα.