Βήμα 1: Εισαγωγή στη Μικρο-επιθετικότητα

Μαθησιακοί στόχοι: Οι συμμετέχοντες να μπορούν να διακρίνουν μεταξύ μικρο-επιθετικών σχολίων και μη μικρο-επιθετικών σχολίων και να ξέρουν το γιατί (30 λεπτά).

  • Ορίστε και δώστε παραδείγματα για κάθε τύπο μικρο-επιθετικότητας. Παρέχετε φυλλάδια των ορισμών για επανεξέταση κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.
  • Ομαδοποίηση συμμετεχόντων σε δύο ή περισσότερες ομάδες.
  • Ζητήστε από τις ομάδες να καθορίσουν εάν κάθε δήλωση που γράφεται στις κάρτες ευρετηρίου είναι μικρο-επιθετικότητα ή όχι. Κάθε κάρτα πρέπει να αντιστοιχιστεί στην αντίστοιχη αφίσα (δηλαδή, μη μικρο-επιθετικότητα, μικρο-επίθεση, μικρο-προσβολή ή μικρο-ακύρωση).

→ Προκειμένου να προσδιοριστεί εάν ένα σχόλιο είναι μικρο-επιθετικότητα, θα πρέπει να υπενθυμιστεί στους συμμετέχοντες να εξετάσουν το σιωπηρό ή υπονοούμενο νόημα κάθε σχολίου.

  • Ορισμοί:
  1. Μικρο-επιθέσεις– είναι συνειδητές, σκόπιμες και είτε ανεπαίσθητες είτε απερίφραστες φυλετικές, μεροληπτικές στάσεις ή συμπεριφορές με βάση το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή συμπεριφορές που κοινοποιούνται σε περιθωριοποιημένες ομάδες μέσω περιβαλλοντικών ενδείξεων, διατυπώσεων ή συμπεριφορών. Επιτίθενται στην ομαδική ταυτότητα του ατόμου ή βλάπτουν το επιδιωκόμενο θύμα μέσω ύβρεων, συμπεριφοράς αποφυγής ή σκόπιμες ενέργειες που εισάγουν διακρίσεις.
  2. Μικρο-προσβολές – χαρακτηρίζονται από διαπροσωπικές ή περιβαλλοντικές επικοινωνίες που φέρουν στερεότυπα, αγένεια και αναισθησία και που υποτιμούν τη φυλή, το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την κληρονομιά ή την ταυτότητα ενός ατόμου. Οι μικρο-προσβολές αντιπροσωπεύουν έναν ανεπαίσθητο σνομπισμό, συχνά εκτός της συνειδητής αντίληψης του δράστη, αλλά πλειστάκις φέρουν ένα κρυφό προσβλητικό μήνυμα στις περιθωριοποιημένες ομάδες αποδέκτες.
  3. Μικρο-ακυρώσεις – επικοινωνίες ή περιβαλλοντικές ενδείξεις που αποκλείουν, αναιρούν ή καταργούν τις ψυχολογικές σκέψεις, συναισθήματα ή τη βιωματική πραγματικότητα μιας συγκεκριμένης ομάδας (έγχρωμοι, LGBTS, γυναίκες). Ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν την πλέον επιζήμια μορφή από τις τρεις μορφές μικρο-επιθετικότητας, επειδή αρνούνται άμεσα και κακόβουλα τη φυλετική, πολιτισμική, έμφυλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού πραγματικότητα αυτών των ομάδων.

Ορισμένα παραδείγματα δηλώσεων μικρο-επιθετικότητας:

Δείγμα δήλωσης

Μικρο-επιθετικότητα και υπονοούμενα μηνύματα

Ο φυλετικός διαχωρισμός δεν είναι πραγματικός, οι άνθρωποι απλώς θέλουν όπως είναι φυσικό να είναι με άτομα που είναι παρόμοια με αυτούς.

Μικρο-ακύρωση. Υπονοούμενα μηνύματα: Ο ρατσισμός δεν υπάρχει. Είμαι αθώος ως προς αυτό.

Δεν έχω προκατάληψη, έχω φίλους μαύρους.

Μικρο-προσβολή. Υπονοούμενο μήνυμα: Δεν μπορεί να θεωρούμαι ρατσιστής εφόσον έχω έγχρωμους φίλους.

Είναι παράξενο να βλέπεις έναν άνδρα ως νοσηλευτή στο νοσοκομείο.

Μικρο-επίθεση. Υπονοούμενο μήνυμα: Οι άνδρες δεν θα έπρεπε να είναι νοσηλευτές ή οι γυναίκες θα έπρεπε να κάνουν αυτού του είδους τη δουλειά.

Άρνηση να πιστέψουμε ότι μια γυναίκα συνάδελφος έχει δεχθεί προσβολή από έναν άλλο άνδρα συνάδελφο.

Μικρο-ακύρωση. Υπονοούμενο μήνυμα: Η προσωπική σας εμπειρία είναι αναληθής ή ασήμαντη.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είσαι παντρεμένος/η (σε άτομο με αναπηρία).

Μικρο-επίθεση. Υπονοούμενο μήνυμα: Το μόνο που βλέπω είναι η αναπηρία σου.

Χλευασμός άγνωστων ονομάτων.

Μικρο-επίθεση. Υπονοούμενο μήνυμα: Το όνομά σας δεν είναι φυσιολογικό ή είναι πολύ περίεργο ή δύσκολο.