Βήμα 1: Εισαγωγή

Ο συντονιστής χωρίζει την ομάδα σε μικρότερες ομάδες των 4 ατόμων, καθήμενων γύρω από ένα τραπέζι ή σε κύκλο η μία απέναντι από την άλλη, αρκετά μακριά η μία από την άλλη ώστε να μην αποσπάται η προσοχή από τις γύρω συζητήσεις. Εν συνεχεία, ο συντονιστής θέτει τους βασικούς κανόνες για την εκπαίδευση, εξηγεί τι είναι η μικρο-επιθετικότητα, ενημερώνει τους συμμετέχοντες για τον στόχο αυτής της εκπαίδευσης και εν συνεχεία δίδει οδηγίες για την άσκηση.

Ένα παράδειγμα εισαγωγής :

Προτού ξεκινήσουμε, θα ήθελα να θέσω ορισμένους βασικούς κανόνες, ώστε να μπορέσουμε όλοι να συμμετάσχουμε σε έναν ανοιχτό και παραγωγικό διάλογο μεταξύ μας, όπου όλοι θα αισθάνονται ότι απολαμβάνουν την υποστήριξη και τον σεβασμό.

  1. Να είστε στοχαστικοί. Σκεφτείτε τον αντίκτυπο των λόγων σας και πώς μπορούν να επηρεάσουν τους ομοτίμους σας.
  2. Μιλήστε εκ περιτροπής, δώστε σε όλους χρόνο να μιλήσουν και προσπαθήστε να μη διακόπτετε τους άλλους.
  3. Εκφράστε τη διαφωνία σας με σεβασμό (μην επιτίθεστε στο άτομο, συζητήστε τις ιδέες).

Έχετε να προτείνετε πρόσθετους κανόνες που θα μπορούσαν να προάγουν την ανοιχτή και παραγωγική συζήτηση;

Φανταστείτε να περπατάτε στον δρόμο και να σας επιτεθούν με γροθιά στο πρόσωπο. Είτε κάνατε κάτι στο παρελθόν για να το προκαλέσετε αυτό είτε όχι, προφανώς πρόκειται για σημαντική επιθετική συμπεριφορά, σωστά; Αυτός ο τύπος επιθετικότητας είναι εύκολο να αναγνωριστεί, και να αποδοκιμαστεί. Οι άνθρωποι γύρω σας πιθανότατα θα σοκαριστούν, θα φοβηθούν ή θα προσπαθήσουν να επέμβουν. Σε κάθε περίπτωση, το άτομο που σας χτυπά είναι σίγουρα ο επιτιθέμενος και εσείς είστε το θύμα..

Τώρα φανταστείτε να περπατάτε στο δρόμο και καθώς περνάτε, οι άνθρωποι ξαφνικά να σφίγγουν την τσάντα τους ή να ελέγχουν εάν το τηλέφωνό τους είναι ακόμη στην τσέπη τους. Αυτό πιθανότατα δεν θα το αποκαλούσαμε επιθετικότητα τόσο εύκολα και γρήγορα όπως στο προηγούμενο παράδειγμα. Οι άνθρωποι γύρω σας, και ίσως ακόμη και οι άνθρωποι που το κάνουν οι ίδιοι, μάλλον δεν θα το προσέξουν καν. Ωστόσο, ακριβώς όπως στο προηγούμενο παράδειγμα, αυτό μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί ως ένας τύπος επιθετικής συμπεριφοράς, την οποία θα αποκαλούσαμε μικρο-επιθετικότητα.

Ακόμα και σήμερα, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τη μικρο-επιθετικότητα, πόσο μάλλον να την αναγνωρίζουν σε κάθε περίσταση.

Στόχος της σημερινής εκπαίδευσης είναι να σας βοηθήσει να αναγνωρίζετε τη μικρο-επιθετικότητα και να τονίσει ότι η πρόθεση των λόγων τινός δεν συμπίπτει απαραίτητα με την ερμηνεία και τον αντίκτυπο αυτών των λέξεων, ιδίως όταν απευθύνονται σε περιθωριοποιημένες ομάδες.