Θέμα 1 Μικρο-επιθετικές Δηλώσεις

Ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες είναι πιθανότερο να δεχτούν μικρο-επιθετικές συμπεριφορές, όπως οι γυναίκες, οι έγχρωμοι και οι μετανάστες, είναι πανταχού παρόντες στην καθημερινή εργασία και τη ζωή, ενώ υπάρχουν πολλά στερεότυπα που σχετίζονται με το φύλο ή τη φυλή, επί παραδείγματι, που δρουν ως δράστες μικρο-επιθετικότητας.

Ακολουθούν ορισμένες φαινομενικώς άκακες δηλώσεις οι οποίες στο πλαίσιο ρατσιστικών εικασιών και στερεοτύπων μπορεί να είναι αρκούντως επιζήμιες:

  • «Όταν σε βλέπω, δεν βλέπω χρώμα» (υπονοεί ότι το άτομο δεν αναγνωρίζει το μαύρο χρώμα του δέρματος τινός ή ότι δεν το κατακρίνει).
  • Είσαι τόσο εύγλωττος» (υπονοεί ότι οι μαύροι δεν είναι συνήθως ικανοί για διανοητική συζήτηση)
  • «Βλέπω τα μαλλιά σου είναι μεγάλα σήμερα! Σκοπεύεις να τα αφήσεις έτσι στη συνάντηση με τους πελάτες;» (υπονοεί ότι το φυσικό στυλ χτενίσματος των έγχρωμων ατόμων δεν είναι επαγγελματικό)
  • «Όλοι μπορούν να επιτύχουν στην κοινωνία εάν δουλέψουν αρκετά σκληρά» (υπονοεί ότι οι διαφορετικές εκβάσεις για άτομα κάποιας μειονότητας προέρχονται από οκνηρία).
  • «Ανήκουμε όλοι σε μια φυλή: στην ανθρώπινη φυλή». (υπονοεί ότι η εμπειρία τινός ως άτομο με μαύρο χρώμα δέρματος δεν διαφέρει από την εμπειρία ανθρώπων άλλων φυλών).