Θέμα 1 Αναγνώριση της Μικρο-επιθετικότητας

Η φύση των επιθετικών μηνυμάτων είναι αόρατη και καθημερινή. Οι μικρο-επιθετικότητες αποτελούν μια διαρκή πραγματικότητα για έγχρωμους ανθρώπους, γυναίκες, LGBT ή άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν, να ορίσουν και να καταδικάσουν τις σαφείς μορφές μεροληψίας και διακρίσεων. Ωστόσο, οι «αόρατες» εκδηλώσεις επιθετικότητας δεν συμβαίνουν υπό συνειδητό έλεγχο και επίγνωση, επομένως προκύπτουν αυθόρμητα χωρίς έλεγχο σε κοινωνικές, προσωπικές ή σχετιζόμενες με την εργασία αλληλεπιδράσεις. Οι μικρο-επιθετικότητες μπορούν να προκύψουν σε ποικίλες σχέσεις: εργοδότη-εργαζομένου, μεταξύ γειτόνων, συναδέλφων, μελών της οικογένειας, δασκάλου-μαθητή.

Προκειμένου να τις αναγνωρίσουμε θα πρέπει να κατανοήσουμε τον τρόπο που εκδηλώνονται και ποιος είναι ο αντίκτυπός τους. Αυτό είναι θεμελιώδες για την παρέμβαση.

Η εκδήλωση της μικρο-επιθετικότητας είναι δυναμική με πολύ πραγματικές προσωπικές συνέπειες που μπορούν να μετριαστούν μόνο εάν αναγνωριστούν στην αλληλεπιδραστική ή περιβαλλοντική τους μορφή.

Η αναγνώριση της μικρο-επιθετικότητας είναι εφικτή σε δύο περιπτώσεις: ως παρατηρητής μεταξύ δύο μερών ή εάν εμπλέκεστε ως αποδέκτης ή δράστης.

Εάν αναγνωρίζετε τη μικρο-επιθετική συμπεριφορά ως παρατηρητής, μπορεί να αναρωτηθείτε: «Πρέπει να επέμβω; Εάν το κάνω, ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να επέμβω; Ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν αναλάβω δράση;»

Εάν είστε εκκινητής μικροεπιθέσεων ή είστε αποδέκτης, είναι σημαντικό να το αναγνωρίσετε. Ο αυτοέλεγχος, επιτρέποντας την πιθανότητα να έχετε ενεργήσει μεροληπτικά, είναι ζωτικής σημασίας για την αναγνώριση μιας τέτοιας συμπεριφοράς.

Image by Freepik