Θέμα 1 Εισαγωγή στη Ρητορική Μίσους

Ως περιγράφεται ανωτέρω, η μικρο-επιθετικότητα μπορεί να είναι μια μορφή λεκτικής διάκρισης (μεταξύ άλλων εκδηλώσεων). Ωστόσο, κάθε μικρο-επιθετικότητα δεν αποτελεί λεκτική διάκριση και ομοίως, κάθε λεκτική διάκριση δεν πρέπει να θεωρείται ως μικρο-επιθετικότητα. Η ρητορική μίσους είναι ένα άλλο παράδειγμα λεκτικής διάκρισης, που ορίστηκε προηγουμένως στο έργο Erasmus+-Επιχειρήματα κατά της Επιθετικότητας  ως:

«Η ρητορική μίσους είναι η βία που διαδίδεται μέσω γλώσσας, λέξεων και εικόνων, τόσο στο Διαδίκτυο όσο και εκτός Διαδικτύου. Η ρητορική μίσους στοχεύει ολόκληρες ομάδες που αποκλείονται με μίσος στην «πραγματική ζωή» και στο Διαδίκτυο. Η ρητορική μίσους προσβάλλει, απειλεί και περιφρονεί τους ανθρώπους λόγω της καταγωγής, της θρησκευτικής πίστης, του φύλου ή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Στα κοινωνικά δίκτυα, η ρητορική μίσους δημιουργεί ένα εχθρικό κλίμα που μπορεί επίσης να πυροδοτήσει πράξεις βίας στην πραγματική ζωή.»

Εν συνεχεία, το έργο προσδιορίζει διάφορα κριτήρια για τη ρητορική μίσους. Δηλώνεται ότι ο προσδιορισμός των δηλώσεων ως ρητορική μίσους είναι δύσκολος, επειδή αυτός ο τύπος γλώσσας δεν εμφανίζεται απαραιτήτως απευθείας ως μίσος ή συναισθήματα. Η ρητορική μίσους μπορεί επίσης να υποκρύπτεται σε δηλώσεις που εκ πρώτης όψεως φαίνονται φυσιολογικές ή λογικές. Η έννοια της ρητορικής μίσους εμπερικλείει ένα πλήθος καταστάσεων:

  • Υποκίνηση φυλετικού μίσους ή άλλως ειπείν, μίσος που στρέφεται εναντίον ατόμων ομάδων προσώπων λόγω του ότι ανήκουν σε μια φυλή.
  • Υποκίνηση μίσους για θρησκευτικούς λόγους, με την οποία μπορεί να εξισωθεί η υποκίνηση μίσους με βάση τη διάκριση μεταξύ πιστών και μη πιστών.
  • Υποκίνηση σε άλλες μορφές μίσους που βασίζεται στη μισαλλοδοξία που εκφράζεται από τον επιθετικό εθνικισμό και τον εθνοκεντρισμό.
  • Η ομοφοβική ρητορική εμπίπτει επίσης σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως κατηγορία «ρητορικής μίσους».