Κεφάλαιο 1: Τι Είναι Μικρο-επιθετικότητα;

Στόχοι Κεφαλαίου

Φανταστείτε να περπατάτε στον δρόμο και να σας επιτεθούν με γροθιά στο πρόσωπο. Είτε κάνατε κάτι στο παρελθόν για να το προκαλέσετε αυτό είτε όχι, προφανώς πρόκειται για σημαντική επιθετική συμπεριφορά, σωστά; Αυτός ο τύπος επιθετικότητας είναι εύκολο να αναγνωριστεί, και επίσης εύκολο να αποδοκιμαστεί. Οι άνθρωποι γύρω σας πιθανότατα θα σοκαριστούν, θα φοβηθούν ή θα προσπαθήσουν να επέμβουν. Σε κάθε περίπτωση, το άτομο που σας χτυπά είναι σίγουρα ο επιτιθέμενος και εσείς είστε το θύμα.

Τώρα φανταστείτε να περπατάτε στο δρόμο και καθώς περνάτε, οι άνθρωποι ξαφνικά να σφίγγουν την τσάντα τους ή να ελέγχουν εάν το τηλέφωνό τους είναι ακόμη στην τσέπη τους. Αυτό πιθανότατα δεν θα το αποκαλούσαμε επιθετικότητα τόσο εύκολα και γρήγορα όπως στο προηγούμενο παράδειγμα. Οι άνθρωποι γύρω σας, και ίσως ακόμη και οι άνθρωποι που το κάνουν οι ίδιοι, μάλλον δεν θα το προσέξουν καν. Ωστόσο, ακριβώς όπως στο προηγούμενο παράδειγμα, αυτό μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί ως ένας τύπος επιθετικής συμπεριφοράς, την οποία θα αποκαλούσαμε μικρο-επιθετικότητα.

Ακόμη και σήμερα, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τη μικρο-επιθετικότητα, πόσο μάλλον να την αναγνωρίζουν σε κάθε περίσταση. Παρόλο που ταυτόχρονα είναι παρούσα στην καθημερινότητα του καθενός, είτε υπήρξατε θύμα μικρο-επιθετικότητας είτε συμπεριφερθήκατε με μικρο-επιθετικό τρόπο οι ίδιοι ή και τα δύο. Σκοπός του παρόντος κεφαλαίου είναι να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι ακριβώς είναι η μικρο-επιθετικότητα, πώς να την αναγνωρίσετε και εξηγεί γιατί είναι επιβλαβής.