Korak 2: Skeniranje telesa

Vodja razloži, kaj je skeniranje telesa, nato predvaja videoposnetek na YouTubu (v angleščini), poišče ustrezen posnetek v njihovem jeziku ali sam izvede skeniranje telesa (15 minut). 

Če je nekdo gluh ali naglušen, zagotovite vizualne diapozitive izbranega pregleda telesa, da mu lahko vsi sledijo. 

Primer

Kdo je seznanjen s skeniranjem telesa ali ga je že preizkusil?  

Meditacija skeniranja telesa je sestavni del programa zmanjševanja stresa na podlagi pozornosti (MBSR), ki ga je ustvaril Jon Kabat-Zinn. Pri skeniranju telesa z mislimi sistematično in načrtno premikate pozornost po celotnem telesu. Pozorni ste na vse različne občutke, ki se pretakajo skozi vaše telo, brez presojanja, zgolj opazujete, spoznavate in razumete svoje telo.

Bolj ko vadite, bolj boste usposobljeni in lažje boste opazili, kaj se dogaja v vašem telesu. Zakaj je to koristno? Telo govori, in če ne veste, kaj vam sporoča, ne morete ustrezno ukrepati. Nenaden glavobol, strah v želodcu, potreba po stranišču, ker ste živčni, toplota v prsih, napetost v ramenih … to vam govori vaše telo. Ali ste usklajeni s svojim telesom? 

Če bolje razumete svoje telo, bolje razumete tudi sebe. Naučite se poslušati svoje potrebe, zaupati svoji intuiciji ter se umiriti in ozdraviti. Vse to vam bo pomagalo, ko se pojavijo negativne izkušnje, kot so mikroagresije. 

Preizkusimo meditacijo skeniranja telesa. Če na kateri koli točki začutite preveliko nelagodje, postanete panični ali prestrašeni, ostanite z dihanjem, dokler se ne počutite bolje. Če je stvari še vedno preveč, poskusite odpreti oči, se ozreti po prostoru, da se orientirate, in si oglejte nekaj, kar vas pomirja ali pomirja. 

V redu, pripravljeni? Udobno se usedite, zaprite oči in globoko vdihnite.