Korak 1: Uvod

Vodja skupino razdeli v manjše skupine po 4 osebe, ki sedijo za mizo ali v krogu, obrnjene druga proti drugi, dovolj daleč druga od druge, da jih ne bodo motile okoliške razprave. Nato moderator določi temeljna pravila usposabljanja, razloži, kaj so stereotipi in skriti predsodki, seznani udeležence s ciljem tega usposabljanja, nato pa poda navodila o vaji.

Primer uvoda:

Preden začnemo, bi rad postavil nekaj osnovnih pravil, da bomo lahko vsi sodelovali v odprtem in produktivnem medsebojnem dialogu, v katerem se bo vsak počutil podprtega in spoštovanega.

  1. Bodite razmišljujoči. Razmislite o vplivu svojih besed in o tem, kako lahko vplivajo na vaše vrstnike.
  2. Izmenjajte se, vsakemu dajte priložnost za besedo in poskušajte ne motiti drugih.
  3. Nestrinjanje izražajte na spoštljiv način (ne napadajte osebe, temveč razpravljajte o idejah).

Ali imate predlog za dodatna pravila, ki bi lahko spodbudila odprto in produktivno razpravo?

Na tem usposabljanju razpravljamo o stereotipih: stereotip je prepričanje ali predstava o tem, kakšen je določen tip osebe, ki pripada določeni skupini, na primer: “Nizozemci so beli, visoki, imajo svetle lase in modre oči” ali “Britanci imajo slabe zobe”. Obe trditvi ne držita.

Vsaka od teh skupin, ki jim oseba lahko pripada, doživlja svoje vrste mikroagresije, odvisno od stereotipov, predsodkov in pristranskosti, ki obstajajo o teh skupinah. Ljudje hkrati pripadajo različnim skupinam. Lahko ste na primer ženska, lezbijka in barvna oseba. Za vsako od teh skupin obstajajo določeni stereotipi, predsodki in predsodki, ki lahko vodijo do mikroagresije. To križanje različnih skupin in identitet se imenuje intersekcionalnost.

Namen te vaje je, da se zavedate različnih stereotipov, ki obstajajo, in morebitnih skritih predsodkov, ki jih imate. Morda se nekaterih že zavedate in to je dobro! Med tem usposabljanjem zelo spodbujamo razpravo in (samo)refleksijo, saj želimo, da razumete škodo, ki jo lahko povzročijo ti stereotipi in predsodki, ter da se naučite videti onkraj njih.

To bomo storili z neformalno in neobsojajočo igro kart. S seboj imam kupček 20 kart. Vsaka skupina dobi dve karti, po eno na krog, vsak krog traja 15 minut.

  • Ko boste izžrebali prvo karto, se boste pogovorili o vrsti vprašanj o stereotipih in ena oseba bo zapisala odgovore na papir.
  • Nato naj za osebo na kartici ustvarite zgodbo, ki bo odstopala od stereotipov, o katerih ste se prej pogovarjali. Nič preveč zapletenega, samo o tem, kdo je in kaj počne.
  • Nato takoj preidemo v drugi krog in postopek ponovimo: 10 minut za razpravo o stereotipih, 5 minut za ustvarjanje zgodbe.
  • Po drugem krogu želim, da vsaka skupina razmisli o svojih ugotovitvah, nato pa pove zgodbo, ki jo je ustvarila o osebah na karticah.