Tema 5 Asertivnost

Asertivnost je sposobnost, da se brez nasilja postavite zase, s spoštljivim odnosom do drugačnosti drugih in njihove svobode. Je sposobnost, da se postavite zase, zagovarjate svoje mnenje, si za nekaj prizadevate in se borite za svoje pravice brez nasilja, s spoštljivim odnosom do razlik v mnenjih drugih in njihove svobode izražanja. Njen namen je zaščititi sebe, svoje vrednote, svojo osebnost in svoje dostojanstvo.

Asertivnost je širši izraz za odločnost in samozavest osebe, hkrati pa vključuje lastnosti sočutja in odprtosti za potrebe, interese in omejitve drugih. Asertivna oseba zna sklepati kompromise, ko pride do konflikta, in se zna postaviti na mesto nekoga drugega.

Asertivni ljudje se zavedajo svojih vrlin in pomanjkljivosti, vendar se kljub temu sprejemajo. Poskušajo preseči svoje meje, hkrati pa so do sebe prijazni in potrpežljivi; poznajo svoje potrebe, interese, čustva, občutke in meje ter jih ne skrivajo pred drugimi.  Zavedajo se svoje odgovornosti do drugih, zato z njimi ravnajo spoštljivo. Razumejo svoje pomanjkljivosti in omejitve, vendar se ne predajajo manipulaciji in agresiji.