Tema 2 Kako se odzvati

Pri odzivanju na mikroagresijo in načinu odzivanja je treba upoštevati dva dejavnika: vaš cilj in vašo vlogo. Cilj se nanaša na vrsto rešitve, ki jo posameznik želi doseči. Nekateri od ciljev so lahko prekinitev situacije, izobraževanje ali sprostitev jeze ali frustracij. 

Vloga je opredeljena kot odnos med tarčo, agresorjem in mimoidočimi. Zaposleni se na primer lahko počutijo bolj ogrožene, če se soočijo s svojim nadrejenim kot s sodelavcem (Byrd, 2018).

Strategije za odzivanje:

  1. Poziv k vrednotam: “Vedno sem mislil, da ste odprta oseba, ki ne bi govorila takšnih stvari”. Če poskušate apelirati na agresorjeve vrednote, kot sta pravičnost in egalitarizem, se vam lahko zdi, da je to protislovno, saj se agresor obnaša ravno nasprotno. Vendar če agresorju damo vedeti o tem neskladju, se počuti krivega in želi spremeniti svoje vedenje.
  2. Izrazite svoja čustva: Ta strategija lahko povzroči neskladje med vrednotami in vedenjem, zlasti če se napadalec in tarča poznata in je pripomba mišljena kot šala. Poleg tega ta pristop spodbuja sprejemanje perspektive in empatijo, ki zmanjšujeta stereotipe in zanikanje diskriminacije.
  3. Napadalca prosite za pojasnilo: “Kaj si mislil s tem?”. Z zahtevo po dodatnih informacijah lahko opozorimo na logična neskladja v agresorjevih izjavah in odkrijemo nezavedno pristranskost.
  4. Vživite se v občutke, ki so v ozadju: “Vem, da je po študiju težko najti službo, vendar pozitivna diskriminacija ni problem.” Uporaba empatije lahko pomaga agresorju, da vidi vrednote tarče kot podobne svojim. Prav tako lahko zmanjša občutek ogroženosti, kar lahko zmanjša pristranskost v medskupinskih interakcijah, agresorji pa so bolj pripravljeni priznati svojo krivdo.
  5. Podajte informacije: Posredovanje informacij, ki nasprotujejo agresorju ali zagotavljajo drugačno perspektivo.
  6. Uporabite humor: Zmanjšuje obrambne občutke.
  7. Vključite druge: Če se nihče ne odzove na predsodke, je vzpostavljena skupnostna norma. S soočenjem se vzpostavi nasprotna norma.
  8. Neverbalni odziv: Sogovornik lahko še vedno vpliva s pogledom ali vzdihom.

(Byrd, 2018).

Na splošno določite, koliko želite vložiti v reševanje mikroagresije. Izrazite se na način, ki potrjuje vašo zaskrbljenost zaradi problema. Dovolite si čutiti, kar čutite. Vsako čustvo je legitimno in bi moralo upoštevati vašo odločitev o tem, ali, kako in kdaj se odzvati. Če se odločite za soočenje z mikroagresijo, bodite pripravljeni, da osebo, ki jo je zagrešila, razorožite. Razložite, da bo pogovor morda postal neprijeten zanjo, vendar je to, kar je pravkar rekla ali storila, neprijetno za vas. Povabite jo, naj sedi poleg vas v nerodnosti svojih besed ali dejanj, medtem ko boste skupaj prišli do bistva njenega vedenja.