Tema 3 Biološki, psihološki in socialni stresorji

Mikroagresijo lahko najdemo v vseh vidikih vsakdanjega življenja in se običajno skriva v “preprostih” besedah ali besednih zvezah, ki so lahko v resnici zelo stresne in jih je težko obvladati. Nekaj primerov mikroagresivnih stresorjev je naslednjih:

  • “Torej še nikoli v življenju niste pili alkohola? Nikoli?” (biološki in socialni stres, zlasti če se oseba odloči poskusiti alkohol, da bi se vključila v socialno skupino)
  • “Ko rečete, da ste vegetarijanec/vegan, mislite, da ne jeste niti jajc/ sira? Kako lahko živite brez njih?” (na splošno je predpostavka, da je oseba, ki ne pije ali ne je nekaj določenega, samodejno problematična, primer hude mikroagresije in lahko deluje kot biološki, psihološki in socialni stresor)
  • (ženski perzijskega porekla): “Predvidevam, da je tvoja najljubša Disneyjeva princesa Jasmin?” ali “Daj, zapleši mi trebušni ples” (biološki in psihološki stres)
  • (osebi iz Afrike) “Ali imate v vaši državi avtomobile ali se vozite s konji/kamelo?” (socialni stres)
  • avtomatična domneva, da je oseba, ki se je rodila v Afriki ali Aziji in živi v Evropi, begunec (psihološki in socialni stres).
  • Varnostniki na letališču so sumničavi do bradate osebe arabskega porekla, postavljajo preveč vprašanj in domnevajo, da gre za terorista (biološki in psihološki stres).

Kot smo že omenili, lahko stalna izpostavljenost takšnim mikroagresivnim komentarjem povzroči številne težave v duševnem zdravju, vključno s povečano tesnobo in simptomi depresije.