Krok 2: Faktory odolnosti

Zamyslite sa nad tým, ako ste na tom v súčasnosti s každým z 10 opísaných faktorov. V každom z nich sa ohodnoťte v rozmedzí desiatich bodov, aby ste zistili, na ktoré oblasti sa musíte zamerať, aby ste si zvýšili úroveň osobnej odolnosti. Pozrite si tiež opis faktorov odolnosti na nasledujúcich snímkach!

FAKTOR
Hodnotenie z 10, keď 1 je hrozné a 10 je dôsledne dobré
Čo by zvýšilo vaše skóre o 1-2 body?
Čo presne sa chystáte urobiť?
PERSPEKTÍVA
OPTIMIZMUS
HUMOR
EMOCIONÁLNE SEBAOVLÁDANIE
ENERGETICKÝ MANAŽMENT
PODPORA

Keď od situácie ustúpite a/alebo ju zvážite z iného alebo odlišného pohľadu, dokážete si vytvoriť premyslenejší a realistickejší výklad situácie. To zasa môže mať vplyv na vaše pôvodné myšlienky a pocity. Do akej miery máte tendenciu mať „čiernobiele“ názory na situácie alebo ľudí, na rozdiel od schopnosti zvážiť možnosť, že vám uniká širší obraz?

Rozvíjanie optimistického pohľadu na život bude mať výrazný vplyv na vašu pohodu a výhľad, ako aj na vašu celkovú odolnosť. Výskum ukázal, že optimizmus je okrem iného spojený s vyššou úrovňou spokojnosti so životom a vyššou pohodou. Rozvíjanie schopnosti vnímať neúspechy ako dočasné a premenlivé, čo vám umožní efektívnejšie sa s nimi vyrovnať; učenie sa rozhodovať sa pre konanie namiesto odkladania a premýšľania; a vytrvalosť pri riešení problémov – to všetko zvýši vašu schopnosť lepšie sa vyrovnať so životnými výzvami.

Humor nám pomáha prekonávať životné výzvy – schopnosť smiať sa na sebe a spájať sa s ostatnými prostredníctvom smiechu prináša okamžitú úľavu a ľahkosť do situácie a môže priniesť úplne iný pohľad na situáciu. Výskum v oblasti pozitívnej psychológie založený na dôkazoch ukázal, že na to, aby sa nám v živote skutočne darilo, musíme podporovať pomer pozitívnych a negatívnych emócií 3:1. V náročných časoch to môže byť ťažké, avšak nájdenie vecí, ktoré vám zdvihnú náladu a rozosmejú vás, skutočne pomáha vyrovnávať hladinu stresu. Rekreačné, zábavné činnosti sú základným spôsobom, ako sa odreagovať a uvoľniť napätie.

Ľudia, ktorým sa v tejto oblasti darí, sa vyznačujú pôvabom a pokojom pod tlakom. Myslia jasne a sústredene, často sa zdá, že majú väčšiu výdrž, pretože neplytvajú energiou na vyčerpávajúce emócie. Zachovať si chladnú hlavu, keď ste pod tlakom, a nenechať veci eskalovať, keď vás vyprovokujú, je fantastická zručnosť, ktorú možno rozvíjať tým, že sa naučíte STOPOVAŤ a riadiť svoje myslenie. Keď máte väčšiu kontrolu nad tým, ako sa rozhodnete reagovať, môže to mať obrovský vplyv na vás aj na ostatných, najmä na to, ako sa vyrovnávate s ťažkosťami a výzvami.

Dobre sa stravovať, hydratovať, zaraďovať do dňa pravidelné malé prestávky, cvičiť, tráviť čas v prírode, správne dýchať, cvičiť „mindfulness“, počúvať hudbu, čítať. Je dôležité identifikovať veci, ktoré vám pomáhajú dobiť si baterky. Môžu to byť malé veci, ktoré zaberú len relatívne málo času, ale ktoré majú veľký význam pre vašu schopnosť pokračovať v práci, keď je na vás vyvíjaný tlak. Negatívne myslenie a vysoká úroveň stresu jednoznačne odčerpávajú vašu energiu, preto je kľúčové nájsť spôsoby, ako efektívne riadiť svoje myslenie a emocionálny stav.

Vaša schopnosť podporiť a byť k sebe láskavý – niekedy môžete byť svojím najväčším podporovateľom alebo najväčším nepriateľom a naučiť sa, ako sa podporiť prostredníctvom zvládania akýchkoľvek negatívnych „samomlúv“, je kľúčovým začiatkom. Kľúčové je tiež mať miesto, kam sa môžete stiahnuť, mať súkromie a vytvoriť si čas na osobné premýšľanie.

Podpora druhých – či už ide o malý „náhodný skutok láskavosti“ alebo podporu kolegov v práci či priateľov v ťažkých časoch – výskum ukázal, že poskytovanie podpory má pozitívny vplyv na vašu vlastnú odolnosť, ako aj na osobu, ktorú podporujete.

Vaša schopnosť požiadať druhých o pomoc – do akej miery sa cítite bezpečne a máte podporu doma a/alebo v práci? Máte aspoň jedného človeka, o ktorom máte pocit, že vás úplne prijíma a chápe? Nikto nie je ostrov a je dôležité uvedomiť si, že požiadať druhých o pomoc nie je prejavom slabosti.