Krok 1: Úvod

Sebarozvoj je proces, v ktorom sa pozeráte na svoje nedostatky alebo slabé stránky a identifikujete oblasti, ktoré by ste mohli posilniť.

Keď sa o sebe dozviete niečo nové, môžete sa cítiť nadšení, pretože je to príležitosť lepšie si uvedomiť, ako sa toto nové poznanie prejavuje vo vašom živote. Môžete si vážiť učenie sa nových vecí o druhých a o svete, pretože vám to pomáha rásť v lepšieho človeka. Tento rast prirodzene posilňuje vašu odolnosť.

Čím viac môžete dôverovať svojej schopnosti rásť a meniť sa, tým viac môžete dôverovať svojej schopnosti prekonávať problémy.

Môžete tiež pociťovať určitú nervozitu alebo bolesť súvisiacu so sebarozvojom, napríklad: „Ach, nevedel som, že potrebujem rásť týmto smerom.“

Napríklad, keď vám váš partner povie: „Môžeš položiť telefón a počúvať ma?“, môžete mať pocit „áno, samozrejme, miláčik“ alebo skôr „niečo som pokazil?“.

Pomocou pozitívnej „samomluvy“ sa môžete pýtať sami seba, ako by ste mohli zvýšiť svoju pozornosť – a/alebo odložiť telefón.

Môžete mať počiatočnú emocionálnu reakciu „ups“ alebo sa môžete brániť, ale môžete skrátiť čas medzi tým, keď si tento pocit všimnete, a uvedomiť si, že takáto spätná väzba je pozvánkou k rastu.

V každej situácii sa môžete rozhodnúť, či chcete rásť alebo nie.