Krok 3: Vysvetlenie

Facilitátor vysvetlí, čo je RAIN a ako je tréning rozdelený: prvé cvičenie je o vás, druhé a tretie cvičenie je o vás aj o ostatných (5 minút).     

Príklad

Veľkú časť života prežívame v automatickom režime, nie sme aktívne prítomní pri vykonávaní vecí, ktoré robíme, ale sme v tranze. Napríklad: Viem presne, ako sa tam dostanem, nemusím premýšľať o všetkých krokoch, jednoducho to urobím. Alebo scrollujem na telefóne a zrazu uplynie hodina. Alebo idem po obchode a zrazu si uvedomím, že porovnávam svoje telo s každou [inou osobou môjho pohlavia], ktorú vidím. Nie je to vedomé ani uvedomované. Toto je prežívanie života ovládané mojimi emóciami a myšlienkami, reagovanie na zážitky, a dokonca disociácia. Meditácia RAIN je ľahko zapamätateľný nástroj na precvičovanie všímavosti a súcitu, aby ste mohli žiť svoj život s väčším uvedomením a láskavosťou, voči sebe aj svojmu okoliu.

Čo je to RAIN? Je to skratka, ktorú si ľahko zapamätáte:

  • R-recognize: Rozpoznať, čo sa deje
  • A-allow: Dovoľte, aby ste tento zážitok prežívali bez toho, aby ste ho hodnotili
  • I-investigate: Skúmajte so záujmom a starostlivosťou
  • N-nurture: Starajte sa so súcitom

Najprv budeme cvičiť RAIN na sebe, potom budú nasledovať cvičenia, aby sme lepšie videli a chápali iných ľudí s láskou v srdci. Môže sa to zdať zvláštne alebo dokonca desivé, ale žiadam vás, aby ste mali otvorenú myseľ. Koniec koncov nemáte čo stratiť a môžete veľa získať.