Krok 4: Teória

Facilitátor rozoberie teóriu tejto meditácie a ponúkne tipy pre začiatočníkov (15 minút). 

Príklad:

Počas meditácie boli položené dve dôležité otázky: 

  1. Čo je tu teraz?
  2. Čo je najviac potrebné?

Tieto otázky sa zdajú byť jednoduché, ale majú veľkú hĺbku. Vidieť, čo je tu a čo je potrebné, je zručnosť, ktorú možno časom rozvíjať a ktorá nám pomôže nereagovať zo zvyku vrámci vzorcov. Všímavosť (mindfulness) je základná ľudská schopnosť byť plne prítomný v danom okamihu, uvedomovať si, kde sme a čo robíme, a nereagovať prehnane na okolie a nebyť ním zahltený (Williams a Penman, 2011).

Niekedy k vám príde odpoveď. Môže byť veľkolepá, ako napríklad svetový mier, alebo niečo obyčajné, napríklad krátka prestávka alebo pohár vody. Alebo možno v tejto chvíli nepotrebujete nič. Aj to je v poriadku. 

Túto meditáciu môžete praktizovať kdekoľvek, dokonca aj v rušnom prostredí, ak sa dokážete sústrediť a byť prítomní. Ak ju budete praktizovať aspoň raz denne, stane sa novou zručnosťou. Začnite teda praktizovaním, keď je v stávke menej, teda počas menej náročných okolností. A vytrvajte v tom! Potom ju časom budete môcť použiť v „zlomku sekundy“, keď budú okolnosti náročnejšie, napríklad po mikroagresii, keď budete cítiť potrebu upokojiť svoj nervový systém. Táto meditácia vám pomôže znížiť tendenciu reagovať v režime boj, útek, zamrznutie alebo plachosti (vaše akútne stresové reakcie) a pomôže vám reagovať z tej časti mozgu, ktorá nie je zameraná na vaše prežitie v danom momente. Naučíte sa byť zúčastnený namiesto reagujúceho.

  1. Všímavosť nie je pokútna ani exotická. Je pre nás známa, pretože to už robíme, takí už sme. Má mnoho podôb a používa mnoho mien.
  2. Všímavosť nie je špeciálna pridaná vec, ktorú robíme. Už teraz máme schopnosť byť prítomní a nevyžaduje si od nás, aby sme menili to, kým sme. Tieto vrodené vlastnosti však môžeme rozvíjať pomocou jednoduchých praktík, ktoré sú vedecky dokázané a prinášajú úžitok nám samým, našim blízkym, priateľom a susedom, ľuďom, s ktorými pracujeme, a inštitúciám a organizáciám, na ktorých sa podieľame.
  3. Nemusíte sa meniť. Riešenia, ktoré od nás žiadajú, aby sme zmenili to, kým sme, alebo sa stali niečím, čím nie sme, nám opakovane zlyhávajú. Všímavosť rozpoznáva a kultivuje to najlepšie, čím ako ľudské bytosti sme.
  4. Mindfulness má potenciál stať sa transformujúcim sociálnym fenoménom. Tu je dôvod prečo:
    1. Môže to urobiť každý. Prax všímavosti kultivuje univerzálne ľudské vlastnosti a nevyžaduje, aby niekto menil svoje presvedčenie. Každý z nej môže mať prospech a je ľahké sa ju naučiť.
    2. Je to spôsob života. Všímavosť je viac než len cvičenie. Vnáša uvedomelosť a starostlivosť do všetkého, čo robíme – a znižuje zbytočný stres. Aj malá dávka robí náš život lepším.
    3. Je založený na dôkazoch. Veda aj skúsenosti dokazujú pozitívny prínos všímavosti pre naše zdravie, šťastie, prácu a vzťahy.
    4. Podnecuje inovácie. Keď sa vyrovnávame s rastúcou zložitosťou a neistotou nášho sveta, všímavosť nás môže viesť k efektívnym, odolným a lacným riešeniam zdanlivo neústupných problémov.