Krok 3: Vizualizácia

Predstavte si sami seba v momente pred tým, ako ste zaznamenali akýkoľvek nepríjemný pocit. Predstavte si seba ako úplne uvoľneného, pokojného a vyrovnaného, aj keď viete, že sa stretnete s tým, čo v minulosti vyvolávalo pocity nepohody a úzkosti.

Teraz si predstavte seba – alebo svojho avatara – ako vstupujete do tejto situácie, pričom zostávate v úplnej pohode a uvoľnení. Všímajte si ľudí, predmety na danom mieste (miestnosť, priestor, prostredie), pohľady a zvuky okolo seba. Môžete si dokonca všímať aj konkrétne vône, ktoré sa v priestore nachádzajú. Je dôležité, aby ste sa pri vizualizácii mentálne vnímali ako úspešní a uvoľnení.

Ak kedykoľvek pocítite nepríjemné pocity (napr. úzkosť,…), pripomeňte si, že je to vaša vizualizácia. Vždy môžete zastaviť dej, vrátiť vizualizáciu do opačného smeru a vrátiť sa späť do bodu, v ktorom sa opäť cítite bezpečne a pokojne. Potom začnite znovu skúšať alebo prehrávať vizualizáciu. Pri prehrávaní nácviku zostaňte napojení na svoj upokojujúci dych.

Po skončení nácviku cvičte znova a znova. Vždy si môžete predstaviť, že ste čoraz istejší a uvoľnenejší, čo vám umožní byť flexibilnejší a pomôže vám pripraviť sa na všetky nepredvídateľné udalosti, ktoré sa môžu stať počas „reálneho“ času.