Krok 1: Úvod

Uprednostňuje sa malá skupina 6 ľudí (najviac), pretože toto školenie môže u ľudí vyvolať pocit defenzívy. Skupina sedí okolo stola alebo v kruhu oproti sebe v tichom a uzavretom priestore. Potom facilitátor stanoví základné pravidlá školenia, vysvetlí, čo sú mikroagresie, informuje účastníkov o cieli tohto školenia a potom dá pokyny k cvičeniu (5 minút).

Príklad úvodu:

Skôr ako začneme, rád by som stanovil niekoľko základných pravidiel, aby sme všetci mohli viesť otvorený a produktívny dialóg, v ktorom sa každý bude cítiť podporovaný a rešpektovaný..

  1. Zamyslite sa. Zvážte vplyv svojich slov a to, ako môžu ovplyvniť vašich ostatných účastníkov. 
  2. Striedajte sa, nechajte každému priestor na vyjadrenie a snažte sa nerušiť ostatných.
  3. Vyjadrite nesúhlas úctivým spôsobom (neútočte na osobu, diskutujte o myšlienkach).
  4. Zostaňte otvorení a láskaví k sebe aj k ostatným, snažte sa vyhnúť obrannému správaniu.
  5. Toto je bezpečný priestor bez odsudzovania. 
  6. Facilitátor zasiahne, keď sa prejaví neproduktívne správanie.

Máte návrh na ďalšie pravidlá, ktoré môžu podporiť otvorenú a produktívnu diskusiu?

Mikroagresie sú bežné, náhodné a/alebo nenápadné verbálne, behaviorálne alebo environmentálne činy, či už úmyselné alebo neúmyselné, ktoré vyjadrujú nepriateľské, znevažujúce alebo negatívne postoje voči jednotlivcom na základe marginalizovanej alebo nedostatočne zastúpenej sociálnej identity, ku ktorej patria. Mikroagresie môžu mať mnoho podôb, okrem iného:

  • predpoklady založené na stereotypoch
  • vylúčenie alebo znehodnotenie skúseností alebo identity osoby
  • dvojzmyselné komplimenty
  • diskriminačné vtipy alebo poznámky
  • neverbálne náznaky, ako napríklad vyhýbanie sa očnému kontaktu alebo prerušovanie

Prečo práve cvičenie s kartami? Chceli sme, aby bolo neformálne, pretože je ťažké priznať si, že ste niekoho neúmyselne zranili alebo urazili, keď ste sa dopustili mikroagresie. Ako som už povedal, nejde o to, aby sme niekoho obviňovali alebo aby sa cítil zle.

Ak si všimnete, že vám toto cvičenie nie je príjemné, máte možnosť povedať ako skupina nie. Chcel by som vám dať priestor na diskusiu o tom, či sa chcete na tomto cvičení zúčastniť. Ak je odpoveď nie, môžeme diskutovať o svojom nepohodlí a o tom, z čoho pramení, aby sme to aspoň preskúmali a získali trochu povedomia o sebe samých.