Krok 1: Úvod

Facilitátor rozdelí skupinu na menšie skupiny po 4, ktoré sedia okolo stola alebo v kruhu oproti sebe, dostatočne ďaleko od seba, aby ich nerušili okolité diskusie. Potom facilitátor stanoví základné pravidlá školenia, vysvetlí, čo je mikroagresia, informuje účastníkov o cieli tohto školenia a potom dá pokyny týkajúce sa cvičenia.

Príklad úvodu:

Skôr ako začneme, rád by som stanovil niekoľko základných pravidiel, aby sme sa všetci mohli zapojiť do otvoreného a produktívneho vzájomného dialógu, v ktorom sa každý cíti podporovaný a rešpektovaný.

  1. Buďte reflexívni. Zvážte vplyv svojich slov a to, ako môžu ovplyvniť vašich kolegov.
  2. Striedajte sa, nechajte každému priestor na vyjadrenie a snažte sa nerušiť ostatných.
  3. Vyjadrite nesúhlas úctivým spôsobom (neútočte na osobu, diskutujte o myšlienkach).

Máte návrh na ďalšie pravidlá, ktoré môžu podporiť otvorenú a produktívnu diskusiu?

Predstavte si, že idete po ulici a niekto vás udrie do tváre. Bez ohľadu na to, či ste predtým urobili niečo, čo útočníka k tomu vyprovokovalo, alebo vôbec nie, je to zjavne veľké agresívne správanie, nie? Tento typ agresie je ľahké rozpoznať a odsúdiť. Ľudia okolo vás budú šokovaní, dostanú strach alebo sa pokúsia zasiahnuť. V každom prípade osoba, ktorá vás udrela, je agresor a vy ste obeť.

A teraz si predstavte, že idete po ulici a ako prechádzate okolo, ľudia si zrazu zovrú kabelku alebo skontrolujú, či majú vo vrecku ešte telefón. Pravdepodobne by sme to nenazvali agresiou tak ľahko a rýchlo ako predchádzajúci príklad. Ľudia okolo vás, a možno ani tí ktorí to robia tiež, si to možno ani nevšimnú. Napriek tomu, rovnako ako predchádzajúci príklad, aj toto môžeme zaradiť medzi druhy agresívneho správania, ktoré by sme nazvali mikroagresia.

Ešte aj dnes málokto vie o mikroagresii, nieto ešte, aby ju rozpoznal v každej situácii.

Cieľom dnešného školenia je pomôcť vám rozpoznať mikroagresiu a zdôrazniť, že zámer niekoho slov sa nemusí nevyhnutne prekrývať s interpretáciou a dopadom týchto slov, najmä ak sú vyslovené voči marginalizovaným skupinám.