Krok 1: Úvod

Facilitátor rozdelí skupinu na menšie skupiny po 4, ktoré sedia okolo stola alebo v kruhu oproti sebe, dostatočne ďaleko od seba, aby ich nerušili okolité diskusie. Potom facilitátor stanoví základné pravidlá cvičenia, vysvetlí, čo sú to stereotypy a skryté predsudky, informuje účastníkov o cieli tohto cvičenia a potom dá pokyny k cvičeniu.

Príklad úvodu:

Skôr ako začneme, rád by som stanovil niekoľko základných pravidiel, aby sme mohli všetci viesť otvorený a produktívny dialóg, v ktorom sa každý bude cítiť podporovaný a rešpektovaný.

  1. Buďte reflexívni.
  2. Zvážte vplyv svojich slov a to, ako môžu ovplyvniť vašich kolegov.
  3. Striedajte sa, nechajte každému priestor na vyjadrenie a snažte sa nerušiť ostatných.

Vyjadrite nesúhlas úctivým spôsobom (neútočte na osobu, diskutujte o myšlienkach).Máte návrh na ďalšie pravidlá, ktoré môžu podporiť otvorenú a produktívnu diskusiu??

Počas tohto školenia diskutujeme o stereotypoch: Stereotyp je presvedčenie alebo predstava o tom, aký je určitý typ človeka patriaceho do určitej skupiny, napríklad „Holanďania sú bieli, vysokí, majú blond vlasy a modré oči“ alebo „Briti majú zlé zuby“.

Obe tvrdenia nie sú pravdivé. Každá z týchto skupín, ku ktorej môže človek patriť, zažíva svoje vlastné druhy mikroagresie v závislosti od stereotypov, predsudkov a zaujatosti, ktoré o týchto skupinách existujú. Ľudia zároveň patria do rôznych skupín. Môžete byť napríklad žena, lesbička a farebná osoba. Pre každú z týchto skupín existujú určité stereotypy, predsudky a zaujatosti, ktoré môžu viesť k mikroagresii. Toto prelínanie odlišných skupín a identít sa nazýva intersekcionalita.

Cieľom tohto cvičenia je, aby ste si uvedomili množstvo rôznych stereotypov, ktoré existujú, a všetky potenciálne skryté predsudky, ktoré máte. Možno si už niektoré uvedomujete, a to je dobré! Počas tohto školenia sa veľmi odporúča diskusia a (seba)reflexia, pretože chceme, aby ste pochopili, akú škodu môžu tieto stereotypy a predsudky spôsobiť, a naučili sa vidieť za ne.

Urobíme to prostredníctvom neformálnej a neodsudzujúcej kartovej hry. Mám so sebou balíček 20 kartičiek. Každá skupina dostane dve karty, jednu na kolo, každé kolo trvá 15 minút.

  • Po vylosovaní prvej karty budete diskutovať o súbore otázok o stereotypoch a jedna osoba bude zapisovať odpovede na papier.
  • Potom by som chcel, aby ste pre osobu na karte vytvorili príbeh, ktorý sa odchyľuje od stereotypov, o ktorých ste predtým diskutovali. Nič príliš zložité, len o tom, kto sú a čo robia.
  • Potom hneď prejdeme do druhého kola a tento postup zopakujeme: 10 minút na diskusiu o stereotypoch, 5 minút na vytvorenie príbehu.
  • Po druhom kole by som chcel, aby sa každá skupina zamyslela nad svojimi zisteniami a potom porozprávala príbeh, ktorý vytvorila o ľuďoch na kartičkách.